Dubbdäck eller all-round däck denna vintern?

Dubbdäck all-round däck

När det råder vinterväglag i Sverige så gäller det att ha vinterdäcken på för att färden ska bli så trygg som möjligt och som de allra flesta vet så är detta ett krav under vinterhalvåret. Faktum är att vinterdäck ska användas 1 december – 31 mars om vinterväglag råder och definitionen av vinterväglag är att vägbanan ska vara täckt av frost, is, snö eller snömodd.

Det finns olika typer av vinterdäck att välja mellan och de två huvudalternativen är klassiska dubbdäck och så kallade all-round däck. Alla däck som är tillåtna att använda under vintern ska vara märkta på ett sätt så att det tydligt framgår att de kan hantera vinterväglag. Denna märkning kan se ut på något av följande vis:

  • Mud and snow
  • M&S
  • M-S
  • M+S
  • M.S

Dubbdäck

Dubbdäck är däck som har utrustats med dubbar. De har den fördelen att de får ett bra fäste på vintriga väglag men det innebär också att de sliter mer på vägarna om underlaget är is- och snöfritt. Av denna anledning är dubbdäck vanligare i de norra delarna av landet medan de södra många gånger klarar sig utmärkt med all-round däck. Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april och självfallet är det också tillåtet att använda dubbdäck utanför denna period, förutsatt att det råder vinterväglag.

All-round däck

Som namnet indikerar kan all-round däck användas året om, då de fungerar både vid vinterväglag och under mildare årstider. All-round däck saknar således dubbar, vilket innebär att de sliter mindre på vägarna men också att de inte får samma goda grepp i vinterväglag som dubbdäck får. All-round däck passar därmed bra i Sveriges sydligare delar och därtill kan det vara väldigt bekvämt att inte behöva byta däck två gånger om året.

Håller däcken måttet?

Oavsett vilken typ av däck som föredras så gäller det att se över däckens skick då och då så att de verkligen håller måttet. Däckens skick kan du enkelt undersöka själv, och om det skulle falla sig så pass illa att vinterdäcken är utslitna och plånboken tom så finns låneförmedlaren Zmarta som man kan använda sig av. Vid undersökning av däcken så bör du dels kolla så att däcken inte slits snett och du bör även undersöka mönsterdjupet. För personbilar gäller att däcken ska ha ett mönsterdjup om minst 3 mm medan tyngre fordon kräver ett mönsterdjup om minst 5 mm.

Reservation från vinterdäckskravet

Kravet på vinterdäck är inte hundraprocentigt och det finns således tillfällen när fordon får framföras i vinterväglag utan vinterdäck. Dessa är bland annat:

  • I anslutning till reparation får fordon bogseras utan vinterdäck. De får även provköras i dessa fall.
  • Fordon får köras till och från närmaste besiktningsföretag utan vinterdäck men då gäller alltid att föraren ska välja den kortaste vägen.
  • När fordon är utrustade med grön registreringsskylt, så kallad saluvagnslicens, så får det köras från hamnar, verkstäder, fabriker och liknande men även här gäller att den kortaste vägen ska väljas.
  • Om bilen är minst 30 år så får den köras utan vinterdäck.