Vikten av att ha elektronik tillgängligt i skolan

Teknologi i klassrummet

I dagens samhälle är det få saker som är lika viktiga som teknologi. Teknologi kommer i olika former, där allt ifrån bilar och mobiltelefoner till mikrovågsugnar och elektroniska tandborstar. Nästan allt i våra liv förhåller sig på något sätt till teknologi idag. Vad kan då vara viktigare än att lära barn hantera teknologi tidigt i deras utveckling?

Teknologi är ett brett fält och det finns många sätt man kan lära barn om hur teknologi fungerar. Ett sätt som blivit alltmer populärt är att introducera olika apparater som iPad och iPhones, eller till och med miniräknare och andra verktyg som barn kan använda sig utav i sin vardag. Ju mer de använder olika apparater ju mer lär dem sig om de olika apparaterna och ju större blir intresset för hur sakerna de använder varje dag faktiskt fungerar. Till exempel så har man i USA introducerat planer på att ha en iPad per elev i varje skola. Med liknande planer hade vi kunnat åstadkomma oerhört mycket vi i Sverige också.

Vad är några sätt man kan lära barn använda teknologi?

Ett sätt är att lära dem hantera apparater som iPads och iPhones. Spel åsido så innehåller dessa två apparater mycket som kan utbilda och lära barn. Till exempel så finns det appar idag som är oerhört pedagogiska som hjälper barn att utvecklas just när de kommer i iPad format, därför kan en iPad vara väldigt bra att ha så att man kan använda sig utav redskap som dessa och ha de nära till hands när de behövs.

Datorer är också oerhört underskattat när det kommer till utveckling och att lära sig hantera teknologi. En klassisk dator med skärm och tangentbord, mus eller musmatta gör under. Man kan lära barn allt ifrån enkel matte med hjälp av datorprogram, eller lära de att till och med skriva mjukvarukod i ett väldigt enkelt och simpelt format. Apple:s Swift har nyligen lanserat en sådan plan där målet är att lära barn just mjukvarukod. Då gäller det barn som är under 10, till och med.

Hur kan man fortsätta på utvecklingen när barn börjar närma sig tonåren?

Ett sätt att lära barn hantera teknologi när de börjar närma sig tonåren är att introducera de till mjukvaruvärlden. Webbdesign, mjukvaruutveckling och mycket annat. Detta utvecklar suget att veta hur saker och ting fungerar. Att aktivera detta sinne kan vara väldigt värdefullt. Ett sätt kan vara att introducera elever till webbdesign där målet är att utveckla hemsidor från grunden. Detta kan vara allt ifrån små informella hemsidor till lite mer avancerade hemsidor. Kanske en sida som gör reklam för massage i Stockholm, eller en hemsida med information kring den senaste flugan barn leker med.

Vikten av att ha teknologi i klassrummet är väldigt viktigt och något som blir allt mer viktigt med tiden. Det kan vara avgörande för barnets framtid. Tidigare var det miniräknare och annan teknologi som man hade nära sig i klassrummet, men idag ser världen inte likadan ut. Vi har teknologi runtom oss varje dag och det är bra att veta hur man hanterar det.