Att välja inriktning i skolan

Webbutveckling

Webbdesign blir bara mer och mer populärt och mer och mer eftertraktat. Tidigare har man trott att webbdesignens tid var förbi efter mobilapparaternas och apparnas framtåg, dock så är så inte fallet, utan det motsatta är sant, webbdesign har blivit ännu mer populärt och eftertraktat i och med mobilapparaternas framtåg. Till exempel så kan appar idag byggas med hjälp av webbdesign, det vill säga att man bygger en app på samma sätt som man bygger en hemsida. Det finns idag ramverk som låter utvecklare bygga en responsiv webbsida, paketera den till app-format och sedan släppa även den på App Store. Så man bygger bara en ”all-purpose” sida som fungerar på alla plattformer, och på så sätt sparar tid.

Idag finns det inga ramverk som konverterar appar som designats för mobilen till webbsidor, men det finns oändligt med ramverk som konverterar hemsidor som designats för webben till mobilen. Man sparar alltså tid genom att bygga en hemsida som man sedan konverterar till en app, och slösar samtidigt tid om man designar en app som man sedan behöver bygga om från scratch för att även ta till webben. Detta besvarar frågan ”Är webbdesign fortfarande eftertraktat?”. Ja, det är det, och det blir bara mer och mer eftertraktat med tiden.

Var kan man studera för att bli webbdesigner?

Man kan studera för att bli webbdesigner på nästan alla högskolor nuförtiden, dock så är det smart att ansöka till högskolor som specialiserar sig inom IT och Webb, så man inte får generisk utbildning utan istället specialiserar sig inom några ämnen och blir bra på dessa. Webbdesign är ett brett fält med många olika grenar och inriktningar. Vill man lära sig bygga hemsidor så bör man studera webbutveckling vilket medför JavaScript, HTML, CSS främst och sedan möjligen även PHP och databas-utveckling för de lite djupare kurserna. Har man dessa verktyg i verktygslådan så kan man i princip göra vad som helst vad gäller webben. Och med hjälpredorna som tidigare nämnts i detta inlägg kan man sedan paketera om sina verk så att de även fungerar på mobilens webbläsare och även i app-format på alla mobilmodeller som finns på marknaden idag.

Det kan vara kostsamt att lära sig webbutveckling, då man behöver ”hosta” sitt arbete någonstans, speciellt om man vill att arbetet ska vara tillgängligt för en överallt. Man behöver då ”lägga upp” sitt arbete på internet så man kan nå detta överallt. Att lägga upp arbete på internet kan vara kostsamt dock – man behöver köpa webbhotell och ofta serverutrymme som levererar ens hemsida till en på nätet. Dock finns det många gratis webbhotell man kan använda sig utav. Det brukar medföra några begränsningar (som storlek på hemsidan, hur många bilder du får ladda upp, mm), men när det är träning man gör och försöker lära sig så brukar dessa begränsningar inte betyda så mycket och ett gratis webbhotell är en ypperlig lösning för den som önskar lära sig att utveckla för webben.

Vill man ha en ännu bredare kunskap och utveckla både dator-program och webb-applikationer, dock inte mobil-appar så kan Java vara något för en. Java omfattar program. Dessa program kan köras på webben och de kan även köras oberoende utav webben som vanliga program på datorn. Java brukar dock inte vara så enkelt att konvertera om till mobil-applikationer. Till exempel så tillåter iPhone och iOS inte körandet utav Java alls, istället behöver man då skriva om hela applikationen för att dessa ska funka på iPhone.

Så vad ska man välja?

Det beror lite på vad du är ute efter. Är du ute efter hemsidor som sagt, och mobil-applikationer så är webbutveckling din grej. Då lär du dig exakt allt vad gäller hemsidor och kan sedan paketera om ditt arbete så det funkar även på mobilen. Är program mer din grej, t ex dator-spel och avancerade dator-program som Photoshop och liknande då är Java absolut din grej. Då kan du utveckla dessa och även låta de köras på webben givet att du utvecklar de på rätt sätt.

Så det hela gäller lite vad du är ute efter. Men finns utbildningar i samtliga grenar? Självklart! Det är bara att ansöka och specialisera sig på det just du är ute efter.